MEAT-TECH 2021, tutto pronto per il ritorno in presenza con la fiera delle tecnologie per il mondo carni, salumi, piatti pronti e non solo
In programma dal 22 al 26 ottobre a Fiera Milano, Rho
Salumi, carni, piatti pronti, prodotti ittici, caseario e le nuove tendenze dei prodotti a base vegetale, il tutto in un ecosistema tecnologico con l’eccellenza in ambito processing, packaging e ingredienti.
È MEAT-TECH, in programma a Milano dal 22 al 26 ottobre 2021 (ingresso OVEST, padiglione 15) in concomitanza con due classici dedicati all’eccellenza gastronomica, al retail e all’ospitalità: TUTTOFOOD e HOST Milano. Un solo biglietto per il meglio della proposta di più filiere, unite in un evento straordinario per offrire una panoramica completa di comparti complementari pur nelle proprie peculiarità.
MEAT-TECH, per questa edizione speciale, è parte integrante di quello che si può definire a tutti gli effetti il Km dell’innovazione, dove i visitatori troveranno risposte trasversali alle proprie esigenze in termini di prodotti, tecnologia e soluzioni.
La trasversalità è anche il carattere della proposta di contenuto di MEAT-TECH 2021. Nell’ambito del programma “Innovative Food Talks” si parlerà di Veggie Dairy, Veggie Ready Meals e Veggie Patty all’Italiana con tre incontri in programma sabato 23, lunedì 25 e martedì 26 ottobre organizzati in collaborazione con Hi-Food, azienda specializzata in additivi e ingredienti plant based.
“Sicurezza e qualità di alimenti senza additivi: tecnologie, ingredienti, shelf life e packaging” è il titolo di un momento di riflessione tecnico-scientifica dedicata all’ingegneria di processo e prodotto per alimenti privi di additivi organizzato da OM – Informare ed ospitato da MEAT-TECH il 25 ottobre.
Nello stesso giorno, “Dall’Eco-Design alle soluzioni più innovative per lo smart packaging per l’industria alimentare” sarà il workshop organizzato da Tecnoalimenti, che farà il punto sulle molteplici fasi legate allo smart packaging: dalla progettazione di imballaggi sostenibili, alla misurazione dell’impatto ambientale dell’imballaggio fino alla valorizzazione economica e mediatica degli imballaggi virtuosi, indagando lo stato dell’arte di materiali più sostenibili, quali ad esempio il PHA.
I temi dell’imballaggio sostenibile, inoltre, saranno il fil rouge di Packaging Speaks Green, l’evento organizzato da PackMedia che vedrà la seconda edizione sabato 23 ottobre durante MEAT-TECH 2021; il settore del fresh food è impegnato da anni in una ricerca che investe ogni componente della filiera: dal processo al confezionamento, ai materiali per l’imballaggio con soluzioni sempre più efficienti sotto il profilo ecologico, economico e produttivo. Un indiscusso primato che conferma la leadership dei produttori italiani a livello internazionale.
ASSICA, partner di MEAT-TECH fin dalla prima edizione, organizza nella giornata d’apertura il workshop “Le nuove disposizioni sui controlli ufficiali degli alimenti e relativi decreti attuativi” che si pone l’obiettivo di assicurare un approccio armonizzato in materia di controlli ufficiali specifici per alimenti e mangimi.
Il 26 ottobre MEAT-TECH ospiterà, in modalità ibrida, l’evento di avvicinamento a Intralogistica Italia sul tema “La catena del freddo nell’intralogistica per l’alimentare” ed il workshop organizzato da ASSOFOODTEC “Vademecum MOCA per macchine alimentari: l’esempio del comparto affettatrici e tritacarni” per approfondire uno degli aspetti di maggior rilievo per l’industria alimentare.
Oltre ai momenti e agli eventi che daranno l’avvio ad interessanti riflessioni sui temi chiave di
MEAT-TECH, la fiera sarà arricchita dall’area speciale “Innovative Food Experience”, organizzata in collaborazione con Hi-Food e interamente dedicata alla produzione di alimenti plant-based: uno spazio dove visitatori ed espositori potranno degustare alcuni prototipi, conoscere gli ingredienti naturali innovativi, scoprire soluzioni di processing per alimenti con formulazioni plant-based.
Ai contenuti si affianca inoltre per la prima volta “La Fabbrica Sostenibile di Meat-Tech”, un’area speciale con dimostrazioni live di produzione e confezionamento. La Fabbrica Sostenibile di
Meat-Tech si presenterà a tutti i professionisti in fiera con due eventi al giorno su due linee dal contenuto altamente tecnologico e innovativo: la prima, completamente automatica dal caricamento alla pallettizzazione per la produzione e confezionamento di hamburger, utilizza packaging realizzato con materiale riciclabile, e la seconda dedicata alla trasformazione e confezionamento di tranci a spicchio, ideale per prodotti quali mortadella e formaggi a pasta dura, che vedrà in opera macchine idonee all’utilizzo di film monomateriale totalmente riciclabile. La Fabbrica Sostenibile di Meat-Tech è un progetto realizzato in collaborazione con DOMINO, FT SYSTEM, GELMINI, HAFLIGER, ILPRA, STOMMPY, TREVIL E VERIPACK.
L’offerta espositiva di MEAT-TECH torna ad essere protagonista con oltre 80 aziende eccellenti del comparto ed un approccio fondato sulla collaborazione strategica con le associazioni di riferimento dell’industria che sostengono MEAT-TECH sin dalla prima edizione a Milano: ASSICA (Associazione Industriali delle Carni e dei Salumi), ANIMA ASSOFOODTEC (Associazione Italiana Costruttori Macchine, Impianti, Attrezzature per la Produzione, la Lavorazione e la Conservazione Alimentare) e UCIMA (Unione Costruttori Italiani Macchine Automatiche per il Confezionamento e l’Imballaggio).
Un approccio di sistema vincente, confermato dalla partecipazione di oltre 90 buyer esteri altamente profilati e provenienti da Albania, Arabia Saudita, Bosnia, Croazia, Egitto, Israele, Libano, Macedonia, Marocco, Montenegro, Polonia, Romania, Serbia, Slovenia, Spagna, Tunisia, Turchia, Ungheria che, grazie alla collaborazione e al supporto di ICE Agenzia, visiteranno MEAT-TECH il prossimo ottobre. A disposizione di buyer ed espositori il tool digitale MYIpackima, la nuova piattaforma online aperta 365 giorni l’anno che agevola l’incontro tra domanda e offerta del settore prima, durante e dopo la manifestazione fieristica.
Appuntamento, dunque, a MEAT-TECH dal 22 al 26 ottobre 2021, con un ritorno in presenza che nei padiglioni di Fiera Milano è un fatto consolidato grazie ai rigorosi protocolli di sicurezza, garantiti da un hub che ospita ogni anno 4,5 milioni di visitatori, 36.000 aziende da tutto il mondo, 80 manifestazioni fieristiche e 160 congressi.
Tutti gli espositori, gli eventi e i convegni di MEAT-TECH sono online su ExpoPlaza, il catalogo di manifestazione (https://expoplaza-meattech.fieramilano.it/it)
MEAT-TECH è la fiera delle tecnologie e dei materiali innovativi per lavorazione, trasformazione e confezionamento di carne, derivati e piatti pronti. Un’offerta espositiva che si completa con spezie, aromi e ingredienti per l’industria alimentare. I numeri dell’edizione 2018: 180+ espositori, 14.363 visitatori e un gradimento dei visitatori pari a 7,3 punti su un massimo di 9
MEAT-TECH 2021, ready to return
MEAT-TECH 2021, ready to return with the in-presence exhibition of technologies for the world of meats, cold cuts, ready meals and more
To be held October 22nd to 26th at Fiera Milano, Rho – Italy
Cold cuts, meat, ready meals, seafood, dairy and new trends of plant-based products, all together in a technological ecosystem with the excellence for processing, packaging and ingredients.
This is MEAT-TECH, to be held in Milan from 22nd to 26th October 2021 (entrance WEST, Hall 15) in co-location with two classics dedicated to gastronomic excellence, retail and hospitality: TUTTOFOOD and HOST Milano. A single ticket for the best of the proposals of different supply chains, united in an extraordinary event to offer a complete overview of complementary sectors despite their own peculiarities.
MEAT-TECH, for this special edition, is an essential part of what can be defined for all intents and purposes the kilometer of innovation, where visitors will find transversal answers to their needs in terms of products, technology and solutions.
Transversal nature is also the character of the content offer of MEAT-TECH 2021. Within the “Innovative Food Talks” program, the focus will be on Veggie Dairy, Veggy Ready Meals and Italian Veggie Patty, with three events scheduled for Saturday 23rd, Monday 25th and Tuesday 26th October, organized in collaboration with Hi-Food, a company specializing in plant-based additives and ingredients.
“Safety and quality of additive-free foods: technologies, ingredients, shelf life and packaging” is the title of a technical-scientific reflection dedicated to process and product engineering for additive-free foods organized by OM – Informare and hosted by MEAT-TECH on October 25th.
On the same day, “From Eco-Design to the most innovative solutions for smart packaging for the food industry” will be the workshop organized by Tecnoalimenti, which will take stock of the many phases related to smart packaging: from the design of sustainable packaging to the evaluation of the environmental impact of packaging up to the economic and media valorization of virtuous packaging, investigating the state of the art of more sustainable materials, such as PHA.
The themes of sustainable packaging, moreover, will be the fil-rouge of Packaging Speaks Green, the event organized by Packmedia that will see the second edition on Saturday, October 23rd during MEAT-TECH 2021; the fresh food sector has been engaged for years in a research that invests every component of the supply chain: from processing to packaging, to packaging materials with increasingly efficient solutions from the ecological, economic and productive point of view. An undisputed record that confirms the leadership of Italian producers at international level.
ASSICA – Association of Meat and Cured Meat Industries – partner of MEAT-TECH since its first edition, organizes on the opening day the workshop “The new provisions on official food controls and related implementing decrees” which aims to ensure a harmonizing approach in the field of official controls specific to food and feed.
On October 26th MEAT-TECH will host, both in presence and via streaming, the event on the road to Intralogistica Italia on “The cold chain in intralogistics for the food industry” and the workshop organized by ASSOFOODTEC “MOCA Vademecum for food machinery: the example of the slicers and mincers sector” to deepen one of the most important issue for the food manufacturers.
In addition to the events that will kick off interesting reflections on the key contents of MEAT-TECH, the fair will be enriched by the special area “Innovative Food Experience”, organized in collaboration with Hi-Food and entirely dedicated to the production of plant-based foods: a space where visitors and exhibitors can taste some prototypes, learn about innovative natural ingredients, discover processing solutions for foods with plant-based formulations.
The content of the show will also be enriched, for the first time, by “The sustainable factory by Meat-Tech“, a special area with live production and packaging demos. The sustainable factory of Meat-Tech will present to all professionals visiting the fair two daily events on two lines with highly technological and innovative value: the first line, fully automatic from loading to palletizing for the production and packaging of hamburgers, uses packaging made of recyclable material, and the second one, dedicated to the processing and packaging of wedges, ideal for products such as mortadella and hard cheeses, will see at work machines suitable for the use of mono-material fully recyclable film. The sustainable factory of Meat-Tech is a project realized in collaboration with DOMINO, FT SYSTEM, GELMINI, HAFLIGER, ILPRA, STOMMPY, TREVIL and VERIPACK.
MEAT-TECH’s exhibition offer is once again a protagonist with more than 80 excellent companies in the sector and an approach based on strategic collaboration with the reference industry associations that have supported MEAT-TECH since its first edition in Milan: ASSICA (Association of Meat and Cured Meat Industries), ANIMA ASSOFOODTEC (Italian Association of Manufacturers of Machinery, Plants and Equipment for Food Production, Processing and Preservation) and UCIMA (Italian Packaging Machinery Manufacturers Association).
A winning system approach, confirmed by the participation of over 90 highly profiled foreign buyers from Albania, Bosnia, Croatia, Egypt, Hungary, Israel, Lebanon, Macedonia, Montenegro, Morocco, Poland, Romania, Saudi Arabia, Serbia, Slovenia, Spain, Tunisia, Turkey, who, thanks to the collaboration and support of ITA – Italian Trade Agency, will visit MEAT-TECH next October. Buyers and exhibitors will have access to the digital tool MYIpackima, the new online platform open 365 days a year that facilitates the meeting between supply and demand in the sector before, during and after the exhibition.
See you at MEAT-TECH from 22nd to 26th October 2021, with a return in presence that in the halls of Fiera Milano is a consolidated reality thanks to the strict safety protocols, guaranteed by a hub that hosts every year 4.5 million visitors, 36,000 companies from around the world, 80 exhibitions and 160 conferences.
All MEAT-TECH exhibitors, events and conferences are online at Expoplaza, the event catalog
( https://expoplaza-meattech.fieramilano.it/en?_locale=it )
MEAT-TECH is the fair of innovative technologies and materials for processing, transformation and packaging of meat, derivatives and ready meals. An exhibition offer that is completed with spices, aromas and ingredients for the food industry. The numbers of the 2018 edition: 180+ exhibitors, 14,363 visitors and a visitor satisfaction equal to 7.3 points out of a maximum of 9